Algemeen

Ex-inbreker geeft lezing inbraakpreventie / Een inbreker heeft niets te verliezen, jij wel

Dit maak je niet snel mee: een ex-inbreker die tips geeft om je woning te beveiligen. Evert Jansen doet het, om mensen te waarschuwen.

Met de donkere dagen in aandacht sloegen de afdeling Integrale Veiligheid TU Delft, politie en gemeente  de handen ineen om mensen te waarschuwen. Ex-inbreker Evert Jansen gaf daarom maandagavond, in samenwerking met de gemeente en de TU Delft, een lezing over inbraakpreventie.

Van winkeldief tot voorlichter
Een kaalgeschoren hoofd en doordringende ogen. Er heerst een afwachtende stilte als Jansen  de groep aan kijkt,   totdat er een glimlach op zijn gezicht verschijnt en hij vol overgave aan zijn levensverhaal begint. Een ex-inbreker is hij.  ‘Een boefje’, zoals hij zelf zegt. Achttien jaar verslaafd geweest aan heroïne en cocaïne en na veel omzwervingen toch op het rechte pad beland.

Jansen begon al jong met drinken en blowen. Zijn groeiende verslaving bekostigde hij met winkeldiefstal, totdat hij in steeds meer winkels werd herkend en besloot over te gaan op woninginbraak. Inmiddels verslaafd aan heroïne en cocaïne wordt hij opgepakt en een jaar achter slot en grendel gezet. In de gevangenis kickt hij af, maar in de harde buitenwereld raakt hij opnieuw verslaafd. “Ik wist niet hoe ik om moest gaan met deurwaarders, ik wist niet hoe ik met mijn gevoel moest omgaan en sloot me voor iedereen af.”

Als laatste redmiddel laat hij zich opnemen in een afkickkliniek. De beste beslissing van zijn leven, vindt hij. Hij leert er om te gaan met zijn gevoelens en emoties voelen, omgaan met emoties en vindt een nieuw doel: mensen voorlichten. In eerste instantie over de gevaren van alcohol en drugs, uiteindelijk over inbraakpreventie.

Gebrek aan sociale controle geeft inbreker meer kans
En voor dat laatste is hij nu op de TU. Na een paar uur lang onopgemerkt woningen in de TU-wijk te hebben bekeken, somt hij de grootste problemen op. “Hier een deur niet op slot en daar een raampje open.” Door de ogen van een inbreker  neemt Jansen de zaal vervolgens mee via foto’s van wat hij aantrof. Jansen toont ons laptops die voor het grijpen liggen, portiekdeuren die niet goed sluiten en kamerdeuren die niet zijn vergrendeld.  Toch is nalatigheid van bewoners volgens hem niet het grootste probleem. “Nee, dat is de maatschappij. Er was helemaal niemand die vroeg wat ik deed. Niemand die de politie belde.” Hoe dat kan? “De sociale controle is weg. Vroeger wisten mensen meer van elkaar. Nu leven we in een online maatschappij. Iedereen kijkt alleen nog maar naar zijn of haar scherm. ”

Ook John Scheele, die namens de politie Delft aanwezig is, erkent dit probleem.  Het toont aan hoe makkelijk inbrekers hun slag kunnen slaan. Het is dus belangrijk om het ze moeilijker maken. Hiervoor biedt Scheele een aantal handvatten. “Markeer je spullen door bijvoorbeeld ‘Find My iPhone’ aan te zetten, denk na over wat je op social media zet en start Whatsapp-groepen zodat je elkaar kunt informeren.”

Jansen drukt de aanwezigen op het hart ook vooral 1-1-2 te bellen als ze zich zorgen maken. “Dit gebeurt tegenwoordig te weinig. Bel bij iedere verdachte situatie: de politie komt liever voor niets dan dat ‘die boefjes’ kans krijgen hun gang te gaan.” Leg waardevolle spullen als laptops en smartphones uit het zicht en laat kapotte deuren repareren of maak er melding van bij je verhuurder.

De belangrijkste tips op een rij:

  • Bel bij verdachte situaties altijd 1-1-2.
  • Vergrendel altijd je deur en ramen en haal de sleutel uit het slot ook al bent u maar even weg.
  • Laat geen dingen rondom huis slingeren die handig zijn voor inbrekers. Denk aan ladders en gereedschap.
  • Maak de afvalbakken aan elkaar vast met een ketting, zodat deze niet makkelijk en geruisloos te verplaatsen zijn.
  • Leg waardevolle spullen zoals laptops en smartphones uit het zicht.
  • Laat niet zomaar iedereen binnen in uw portiek, vraag altijd voor wie een persoon komt en wat de bezoekreden is.
  • Gebruik een tijdschakelaar of laat uw radio/TV aanstaan om uw woning een bewoonde indruk te geven.
  • Spreek mensen met verdacht gedrag aan.
  • Zorg voor buitenlicht dat aanspringt wanneer er iemand langsloopt.
  • Wordt lid van een WhatsApp-buurtpreventieteam. Meldt u aan via https://www.delft.nl/wonen/wonen-delft/veiligheid/buurtpreventie

De belangrijkste tips voor als u met vakantie gaat

  • Vermeld niet op social media of uw antwoordapparaat dat u met vakantie bent.
  • Vertel de buren dat u met vakantie gaat, zodat zij een oogje in het zeil kunnen houden en de post kunnen weghalen. Vraag hen ook om ’s avonds de gordijnen dicht te doen en ’s ochtend weer te openen.
  • Plaats tijdens uw vakantie een auto op de oprit: een eventuele tweede auto van uzelf of die van uw buren.
  • Laat wat speelgoed rondslingeren op de grond, zet wat koffiekopjes op tafel en laat er een krant liggen, zodat het huis een bewoonde indruk maakt.
  • Kijk voor alle tips m.b.t. woninginbraken op https://www.delft.nl/wonen/wonen-delft/veiligheid/woninginbraak

Geef een reactie