Cybercriminelen misbruiken maatregelen rondom corona

Cybercriminelen maken vaak misbruik van de actualiteit om mensen op te lichten. Ze gebruiken de situatie om persoonsgegevens te verkrijgen, bijvoorbeeld via nep-mails of nep-sms’jes of via malafide websites of nep-apps mensen op te lichten.

Wij zien dat er onder andere e-mails en sms’jes rondgaan die zogenaamd vanuit overheidsinstanties, (nep)bedrijven of werkgevers worden verstuurd. Bij deze vorm  van phishing wordt misbruik gemaakt van de situatie rondom het coronavirus. Het is belangrijk om niet op de links in deze berichten te klikken en direct deze berichten te verwijderen.

Malware

Cybercriminelen grijpen het coronavirus  aan om nepmails en sms’jes  te versturen met  besmette  links. Hiermee kunnen  zij  persoonlijke gegevens inzien of uw computer  infecteren met een virus of  malware. Klik daarom niet op deze link en reageer niet op de mail  maar  verwijder de mail direct.

Nep-webshops

Het landelijk meldpunt   internetoplichting (LMIO) ziet de laatste dagen dat  meer  mensen worden  opgelicht door  malafide-webshops  die corona  gerelateerde producten, zoals  mondkapjes, aanbieden. De producten worden wel  betaald, maar  niet geleverd. Je  herkent deze nep-webshops  vaak aan  het  feit dat  ze alleen een  betaal  mogelijkheid  via een link aanbieden, in plaats  van  reguliere  mogelijkheden  zoals  iDeal. Klik hier voor een actuele lijst van  uit de lucht gehaalde   malafide webshops.

Babbeltrucs

Ook andere  vormen  van criminaliteit  kunnen extra de kop opsteken, zoals  babbeltrucs. Oplichters bellen bij ouderen  aan als  verpleger of met de smoes om boodschappen voor  hen te doen. Geef nooit  uw pinpas of pincode af. Let daarom ook extra op elkaar om te voorkomen dat je of iemand uit  je omgeving slachtoffer wordt van dit soort  praktijken.

Tips
Lees hier meer informatie:
Bekijk hier de volledige themapagina over phishing.
Lees hier meer over wat u kunt doen om babbeltrucs te voorkomen.

%d bloggers liken dit: